Čas je všude kolem nás

Zápis z členské schůze 2017

18.10.2017 15:39

Zápis z členské schůze Společnosti přátel starožitných hodin, z.s.

Datum a čas konání:  14. 10. 2017, 10:00.

Místo konání: Technické muzeum v Brně, Purkyňova 105, Brno – Královo Pole, zasedací místnost ve 4. patře

Přítomní (abecedně dle prezenční listiny): Miloslav Bárta, Jaroslav Černý, Radim Himmler, Libor Hovorka, Marta Hovorková, Ivan Kopecký, Emil Kubát, Petr Nekuža, Oldřich Pavelka.

Host: Jan Oplatek

Průběh (dle schváleného programu):

  1. Zprávy výboru (předseda, pokladník) a kontrolní komise

Schůzi zahájil předseda SPSH Mgr. Petr Nekuža a přivítal všechny přítomné.

Pokladník Jaroslav Černý přečetl zprávu o hospodaření, informoval o stavu financí na běžném účtu i v pokladně. Dále přečetl seznam členů, kteří zaplatili a kteří nezaplatili členský příspěvek na rok 2017. Z celkového počtu 28 členů zaplatilo příspěvek jen 10 členů.

Ing. Libor Hovorka za kontrolní komisi přečetl kontrolní zprávu. Způsob vedení hospodaření SPSH a jeho průkaznost byly shledány zcela bez výhrad. Jediná připomínka směřovala k nedisciplinovanosti členů ve včasných platbách příspěvků.

  1. Zhodnocení uplynulého a příprava na příští rok
  • V květnu 2017 proběhla za účasti 13 členů a příznivců odborná exkurze po hodinářských zajímavostech Jihlavska. Na programu byla návštěva učeben a dílen hodinářského učiliště Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava, prohlídka věžního hodinového stroje na kostele v Batelově a návštěva expozice historických hodin v Městském muzeu v Polné.
  • Schůze schválila, aby roční členský příspěvek na rok 2018 byl zachován ve výši 100,- Kč. Povinností každého člena je uhradit příspěvek nejpozději do 31. 3. 2017 na účet č.  107 - 991 226 0287/0100 u Komerční banky. Platící z jiného účtu než spojeného se svým jménem nezapomene do poznámky uvést své jméno a že jde o členský příspěvek na rok 2018.
  1. Zpravodaj SPSH 32/2017 – distribuce platícím členům, informace redaktora o vydání, náměty na publikační činnost
  • Přítomným členům bylo rozdáno číslo 32/2017 Zpravodaje SPSH. Platícím nepřítomným členům bude Zpravodaj zaslán poštou. Neplatící členové nebudou mít na Zpravodaj nárok.
  • Aktuální vydání Zpravodaje pokračuje v loni zavedeném a kladně hodnoceném větším formátu s barevným obrazovým doprovodem. Přes některé pochyby nebyla letos o autory textů nouze a dokonce nebylo možno některé došlé materiály z prostorových důvodů do letošního čísla zařadit a to i přesto, že se rozsah časopisu rozšířil z 20 na 36 stran. Neotištěné příspěvky naleznou uplatnění v některém z příštích čísel. Podařilo se shromáždit pozoruhodné články s velice pestrou tematikou. Poděkování všem autorům a přispěvatelům.
  • Důležitou otázkou do budoucna bude, jakým způsobem financovat vydávání Zpravodaje. Při patrném zvýšení obsahové i formální kvality i při ambici zvyšovat náklad by měla naše společnost hledat nové zdroje, aby se vydávání podařilo udržet na patřičné úrovni. S nárůstem kvality Zpravodaje je nutné zajistit jeho udržitelné financování. Není možné jej při vzniklých nákladech (i přes podporu a spolupodíl institucí MKP a TMB) poskytovat jej členům, kteří jsou nedisciplinovaní v placení členských příspěvků, zdarma. Naopak je na zvážení, zda pro zajištění Zpravodaje nenavýšit členské příspěvky. Dalšími zdroji by mohla být reklama (nabídnutí tiskové plochy pro propagaci komerčním subjektům za úplatu) nebo dotace z veřejných zdrojů (granty?).
  • Stále zůstává otázka, zoficiálnění vydávání, zaregistrování periodika na Ministerstvu kultury ČR a získání kódu pro periodika ISSN (International Standard Serial Number).
  • Stále pokračuje diskuse na téma zveřejňování elektronické verze Zpravodaje na internetových stránkách SPSH. Je zde problém autorských práv autorů textů i obrazových příloh, která musí být ošetřena.
  • Seznámení s možnou strukturou článků pro příští vydání. Výzva ke všem členům k aktivnímu zasílání námětů a článků do Zpravodaje.
  1. Plány na exkurzi SPSH 2018 a určení termínu výroční schůze 2018
  • Termín příští výroční členské schůze byl stanoven na sobotu 13. 10. 2018 od 10.00 v budově Technického muzea v Brně, Purkyňova 105, Brno – Královo Pole. Předtím, již od 9.00 se sejde výbor spolku.
  • Byly prodiskutovány náměty na odbornou exkurzi SPSH, která se uskuteční v pátek 18. května až sobotu 19. května 2018. Cílem dvoudenní exkurze bude Hodinárium na zámku v Děčíně a hodinářské expozice v saském městě Glashütte.
  • Zůstávají další náměty na exkurze do příštích let: Karlstein an der Thaya – muzeum hodin v místě významného hodinářského učiliště v Rakousku; Múzeum hodín Múzea mesta Bratislavy; expozice a depozitář Severočeského muzea v Liberci; Dům hodin na Karlštejně – rozsáhlá sbírka soukromého sběratele pana Svobody.
  1. Volba výboru a kontrolní komise spolku

Navržené složení členů výboru:

Mgr. Petr Nekuža, předseda, narozen 30. 5. 1953, Antala Staška 39, 613 00 Brno

Mgr. Radim Himmler, místopředseda, narozen 3. 5. 1976, Libušina 295, 783 73 Grygov

Jaroslav Černý, pokladník, narozen 10. 3. 1956, Krškova 1305, 549 01 Velké Meziříčí

Záznam o hlasování:

minimum hlasů potřebných pro schválení:  5

pro: 9

proti: 0

                                               zdrželi se: 0

Schůze schvaluje nový výbor spolku.

Navržené složení členů kontrolní komise:

Ing. Libor Hovorka, člen, narozen 2. 6. 1960, Pod Vodojemem 1350, 549 01 Nové Město nad Metují
Vladimír Černý, člen, narozen 13. 4. 1958, Krškova 1305, 549 01 Velké Meziříčí, člen
Ivan Kopecký, člen, narozen 30. 12. 1953, Daňkovice 39, 592 03 Sněžné

Záznam o hlasování:

minimum hlasů potřebných pro schválení:  5

pro: 9

proti: 0

                                               zdrželi se: 0

Schůze schvaluje kontrolní komisi.

Následně podle stanov provedl výbor ze svého středu volbu nového předsedy a místopředsedy výboru. Předsedou byl opět v hlasování zvolen p. Mgr. Petr Nekuža a místopředsedou p. Mgr. Radim Himmler.

  1. Hlasování o změně stanov SPSH

Návrh p. Emila Kubáta, aby byl vypuštěn bod týkající se vylučování členů členskou schůzí (kap. VI., odst. 6, písm. g) a přeformulována pasáž týkající se vylučování členů výborem (kap. IV., odst. 4, písm. b). Cílem by mělo být členy nalákat nikoli vylučovat. Doplňující informace pí. Marty Hovorkové, že stanovy připouštějí automatický zánik členství do dvou let v případě neplacení členských příspěvků (ponechat tuto pasáž v kap. IV., odst. 4, písm. b).

Členská schůze hlasuje, aby byla ze stanov vyškrtnuta pasáž kap. VI., odst. 6, písm. g „rozhoduje o vyloučení člena“.

Záznam o hlasování:

minimum hlasů potřebných pro schválení:  5

pro: 9

proti: 0

                                               zdrželi se: 0

Schůze schvaluje změnu tohoto bodu stanov.

Členská schůze hlasuje, aby bylo ve stanovách upraveno znění kap. IV., odst. 4, písm. b na: „pokud člen nezaplatí členský příspěvek po dobu delší než dva roky“.

Záznam o hlasování:

minimum hlasů potřebných pro schválení:  5

pro: 9

proti: 0

                                               zdrželi se: 0

Schůze schvaluje změnu tohoto bodu stanov.

Návrh p. Mgr. Petra Nekuži, aby byla prodloužena doba funkčního období výboru a kontrolní komise z 3 na 5 let (kap. VII., odst. 3 a kap. IX., odst. 3).

Členská schůze hlasuje, aby bylo ve stanovách změněno znění  kap. VII., odst. 3 na „Výbor spolku je volen na dobu pěti let.“

Záznam o hlasování:

minimum hlasů potřebných pro schválení:  5

pro: 9

proti: 0

                                               zdrželi se: 0

Schůze schvaluje změnu tohoto bodu stanov.

7. Diskuse, zkušenosti, novinky

Emil Kubát kritizoval způsob instalace a vybavení hodinářské části expozice Ulička řemesel Technického muzea v Brně a navrhoval, že by s lepšími exponáty mohl spolek pomoci.

Emil Kubát informoval, že při jeho návštěvě Expozice času ve Šternberku nefungovaly ukázky krokových mechanismů.

Emil Kubát se opakovaně vrátil k způsobu restaurování ročních kyvadlových hodin ze zámku v Prostějově popsanému v příspěvku Ing. Uhra ve Zpravodaji 31/2017, vyjádřil názor, že článek neměl být ve Zpravodaji publikován. Radim Himmler jako redaktor se ohradil: za obsahovou stránku nese odpovědnost autor, za zařazení článku redaktor. Jako redaktor by podobně kvalitně zpracovaný článek, který byl výtahem z rozsáhlé restaurátorské zprávy zpracované pro investora a pro památkové orgány, kdykoli zařadil do Zpravodaje znovu. Oldřich Pavelka zdůraznil, že volba způsobu restaurování je věc mezi objednatelem a restaurátorem, existuje více způsobů a článek popisuje ten zvolený a objednatelem odsouhlasený. Proto není důvod článek neotisknout, i kdyby k zvolenému způsobu byly výhrady.

Emil Kubát sdělil, co postrádá ve Zpravodaji SPSH a co v něm bývalo za vydávání předchozím výborem: datum příští členské schůze, zpráva o činnosti spolku, plán aktivit na příští rok. Redaktor Radim Himmler se pokusil p. Emilu Kubátovi vysvětlit, že pokud uvedená fakta nejsou známa do členské schůze, kde jsou teprve projednávána a odsouhlasena, opravdu velmi těžko je lze zařadit do zpravodaje, který je vytištěn již týdny před členskou schůzí.

Emil Kubát navrhl, aby k získávání nových členů byl osloveným věnován výtisk Zpravodaje. Redaktor Radim Himmler sdělil, že to je nereálný návrh při nízkonákladovém tisku (60 ks) a při nákladech na jeden výtisk (163,-Kč). Nebylo by to fair vůči členům, z jejichž příspěvků je zpravodaj částečně financován, ani vůči spolupracujícím institucím (Muzeum Komenského v Přerově, Technické muzeum v Brně), které se spolupodílejí na nákladech na tisk i grafickou přípravu. Mgr. Petr Nekuža navrhl využít pro lákání nových členů, případně inzerentů použít obálku s obsahem časopisu.

Ing. Libor Hovorka a Mgr. Petr Nekuža přislíbili, že se pokusí oslovit případné inzerenty, kteří by byli ochotni finančně podpořit vydání zpravodaje recipročně za umístění reklamy ve zpravodaji.

Prodiskutování návrhu p. Ivana Kopeckého na přijetí za člena zájemce a hodinářského nadšence Jana Oplatka, kterému je teprve 11 let. Po diskuzi bylo rozhodnuto, že se spolek bude držet znění stanov, kde je uvedeno, že „Se souhlasem zákonného zástupce se může stát členem i osoba starší 15-ti let.“ (kap. IV., odst. 1). Do dovršení tohoto věku bylo doporučeno, aby se stal členem za syna některý z jeho zákonných zástupců (rodičů).

Na závěr schůze proběhla obrazová prezentace R. Himmlera exkurze po orlojích a hodinářských zajímavostech jihozápadní Anglie a Londýna , kterou na přelomu května a června 2017 uskutečnil Český spolek horologický, z.s. Výzva členům, aby si pro zatraktivnění příští schůze případně také připravili prezentaci nějakých hodinářských zajímavostí (exkurze, výlet, ukázky opravy, restaurování, apod.)

 

8. Úkoly:

Členové, kteří nezaplatili členský příspěvek SPSH na rok 2017 (100,-Kč), jej uhradí na účet č.  107 - 991 226 0287/0100 u Komerční banky. Termín: bezodkladně.

R. Himmler zajistí rozeslání Zpravodaje 32/2017 těm členům, kteří na něj mají nárok, ale nemohli si jej osobně vyzvednout při výroční schůzi. Termín: 31. 10. 2017.

R. Himmler zpracuje pozvánku na exkurzi SPSH 2018 a zajistí její rozeslání všem členům. Termín: 30. 11. 2017. Následně před exkurzí dohodne s příslušnými institucemi možné komentované prohlídky.

R. Himmler se postará o redakční přípravu a tisk Zpravodaje SPSH 33/2018, tak aby byly výtisky členům k dispozici nejpozději na výroční schůzi. Termín: 13. 10. 2018.

P. Nekuža bude nadále spravovat webové stránky SPSH a zveřejňovat tam informace (zejm. o exkurzi a výroční schůzi a o obsahu jednotlivých čísel Zpravodaje). Termín: průběžně, podá zprávu 13. 10. 2018.  

 

 

Zapsal: Radim Himmler                                                                                               Ověřil: Petr Nekuža

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.